^Start

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


Colectia numismatica cuprinde 14.500 monede

Colectia de istorie a tehnicii numara 900 piese

Colectia de carte si istoria artei - 300 de exemplare

Colectia de arta populara si etnografie - 1121 de piese

Program vizitare: Luni - Sâmbătă, 09:00 - 17:00

Vizitatori

Azi
Saptamana asta
Luna asta
Total
130
130
55596
3933864

# în secțiunea "Biblioteca electronică" puteți citi online publicațiile noastre

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Evenimente

images/ro/Evenimente/Vernisajul expoziiei foto-documentare Reia-150 de ani de la fabricarea primei locomotive cu abur

Muzeul Banatului Montan Reșița organizează vernisajul expoziției foto-documentare în viziunea ing. Mihai/Michael Românu în cadrul programului „Reșița-150 de ani de la fabricarea primei locomotive cu abur” care va avea loc marți, 17 mai, ora 18:00.

Expoziția conține fotografii de autor și reproduceri după fotografii documentare ale celor 16 locomotive cu abur din muzeul în aer liber dedicat acestora la Reşiţa, urmând un criteriu simplu de expunere - cronologia fabricaţiei pe serii (tipuri tehnologice) de producţie – atât pentru cele 13 locomotive fabricate la Reşiţa, cât şi pentru celelalte trei exponate, fabricate la Viena (StEG), Germania (Henschel, Kassel), Budapesta (MÁVAG).

Fotografiile realizate de dl. ing. Mihai Românu în perioada 2008-2009 se constituie într-o prezentare cu caracter documentar, bazată pe imagini fotografice realizate anterior celor două intervenţii tehnice de conservare a exponatelor (2011-2012; 2018), respectiv, clasării lor în categoria TEZAUR a patrimoniului cultural mobil, prin Ordinul 2218/04.04.2014 emis de Ministerul Culturii. În întregul său, Muzeul a fost clasat ca obiectiv de patrimoniu imobil, de importanţă naţională şi universală, sub codul: CS-II-a-A-10905, prin Ordinul Ministerului Culturii şi Cultelor nr. 2314/ 2004.

Expoziția este realizată cu sprijinul Asociației Germane de Cultură și educație a adulților Reșița și al revistei „Reflex”.

Click pentru a vizualiza afișul evenimentului.

Click pentru a vizualiza comunicatul de presa.

Click pentru a vizualiza invitația.

Noaptea Muzeelor la Muzeul Banatului Montan 2022

Muzeul Banatului Montan organizează și anul acesta evenimentul dedicat Nopții Muzeelor. Programul special al Nopții Muzeelor începe sâmbătă, 14 mai 2022, la ora 16:00 și se va termina la ora 24:00, ultimul vizitator va intra la la ora 23:30. În cadrul acestui eveniment, accesul publicului va fi gratuit.

Cu această ocazie veți putea descoperi importanța activității industriale a orașului dar și a Banatului prin intermediul expozițiilor permanente. Solo-show-ul lui Dani Brici, Lessons for the other side , reprezintă interpretarea contemporană a acestei vieți industriale.
De asemenea, în cadrul programului „Reșița-150 de ani de la fabricarea primei locomotive cu abur” pe simeze se află expoziția foto-documentară în viziunea inginerului Mihai Românu. Expoziţia prezintă cele 16 locomotive cu abur din muzeul în aer liber dedicat acestora la Reşiţa.

Click pentru a vizualiza afișul evenimentului.

Click pentru a vizualiza comunicatul de presa.

ist. Bozu Flavius

Județul Caraș-Severin este reprezentat la nivel național în cele mai înalte structuri care militează pentru interesele sectorului muzeal din România. Începând cu data de 01 aprilie 2022 managerul instituției ist. Petru-Flavius BOZU a fost ales prin vot în unanimitate de către membrii Reţelei Naționale a Muzeelor din România, în conducere.

Adunarea Generală a RNMR a avut loc la Sibiu în incinta Complexului Național Muzeal Astra, al cărui manager, domnul Ciprian Ștefan a fost reconfirmat în funcția de președinte.
Reţeaua Națională a Muzeelor din România are ca scop susţinerea intereselor entităților muzeale, identificarea metodelor de dezvoltare a acestora pe termen mediu şi lung, promovarea şi valorificarea patrimoniului şi a mediului cultural şi istoric al ţării, precum şi acoperirea nevoilor de pregătire şi informare a operatorilor muzeali.

Activitatea RNMR are în vedere susținerea activității muzeelor prin:
• lobby și advocacy,
• apărarea drepturilor membrilor și a profesioniștilor din muzeele din România,
• derularea de proiecte de susținere a excelenței în sectorul muzeal și a profesionalismului în muzee, prin oferirea Premiului Anual RNMR și organizarea de conferințe, seminarii, workshopuri,
• facilitarea cooperării internaționale în sectorul muzeal.

Noua poziție de reprezentare națională va aduce atât plus valoare culturală județului, cât și o mai mare vizibilitate și atractivitate, din perspectiva viitoarelor proiecte muzeale.

Continuând tradiția anilor trecuți, publicul reșițean, dar nu numai, este invitat la Muzeul Banatului Montan din Reșița pentru a lua parte la evenimentul internațional Noaptea Muzeelor 2021 care va avea loc sâmbăta, 12 iunie 2021, între orele

Volume publicate
Banatica
Vanzare de carte