^Start

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


Colectia numismatica cuprinde 14.500 monede

Colectia de istorie a tehnicii numara 900 piese

Colectia de carte si istoria artei - 300 de exemplare

Colectia de arta populara si etnografie - 1121 de piese

Program vizitare: Luni - Sâmbătă, 09:00 - 17:00

Vizitatori

Azi
Saptamana asta
Luna asta
Total
1661
3634
80609
4046576

# în secțiunea "Biblioteca electronică" puteți citi online publicațiile noastre

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Ultimele 12 luni au însemnat pentru întreaga omenire

un timp acordat reflecției asupra a ceea ce înseamnă propriile noastre case și familii, un timp în care socializarea directă a devenit o umbră. Relaxarea condițiilor pandemice oferă însă oportunitatea pentru instituția muzeală de a primi oaspeți din nou. Evenimentul expozițional de o reală valoare muzeistică, istorică și culturală este, așadar, mai mult decât binevenit. Anul 2021 reprezintă pentru comunitatea reșițeană dar și pentru întregul Banat, anul celebrării unui sfert de mileniu de tradiție industrială iar programul Reșița 250 a cuprins sub umbrela sa expoziția internațională de cartografie „Spaţii fluente. Hărţi ale spaţiului dunărean – Floating Spaces. Maps of the Danube Region, 1650-1800“.

Astfel, Muzeul Banatului Montan Reșița, în cadrul unei colaborări cu Primăria Municipiului Reșița, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Institutul de Studii Socio-Umane al Academiei Române din Sibiu şi Arhiva Naţională a României organizează vernisajul acestei expoziții cu mare succes la public, vineri, 28 mai 2021, la ora 17.00, la sediul din Bulevardul Republicii, nr.10, în condițiile impuse de situația pandemică. S-au alăturat evenimentului Societatea „Metarsis”, Reșița și Biblioteca Judeteana „Paul Iorgovici”, Caraș-Severin.

Expoziția internațională Spaţii fluente

Expoziţia „Spaţii fluente. Hărţi ale spaţiului dunărean – Floating Spaces. Maps of the Danube Region, 1650-1800“, organizată de Arhiva Landului Baden-Württemberg, Secţia Arhiva Generală a Landului din Karlsruhe, şi Institutul de Istorie şi Studii Regionale a Şvabilor Dunăreni din Tübingen, tematizează geneza reprezentărilor cartografice cu privire la spaţiul dunărean. Ea descrie caracteristicile conceptelor spaţiale şi percepţia acestora în Europa occidentală şi centrală în epoca modernă. Proiect comun al unui institut de cercetare ştiinţifică şi al unei arhive, expoziţia invită la o călătorie într-un spaţiu în multe privinţe „necunoscut” al Europei. Se poate discuta concomitent cum înţelegem astăzi spaţiul Dunării mijlocii şi de jos, cât şi cel al Europei de sud-est, cu ce imagini cartografice asociem această regiune.

Expoziţia bilingvă – în limbile germană şi engleză – cuprinde 70 de exponate valoroase, dintre care unele sunt prezentate publicului pentru prima oară. Baza expoziţiei o constituie cuprinzătoarea colecţie de hărţi şi planuri iniţiată de marcgrafii Casei de Baden în scopuri militare, păstrată astăzi la Arhiva Generală a Landului din Karlsruhe şi Biblioteca Landului Baden. Aceste hărţi sunt completate cu exponate din colecţia Institutului de Istorie şi Studii Regionale a Şvabilor Dunăreni din Tübingen şi din două colecţii private: colecţia dr. Mathias Beer (Tübingen) şi colecţia dr. Ovidiu Şandor (Timişoara).

Tematica expoziției a fost organizată în cinci secțiuni:

1. Dunărea – geneza unei metafore spaţiale
2. Diversitatea lumii statelor
3. Teatrele de operaţii ale războaielor cu turcii – cartografia militară şi mediile vizuale
4. Spaţii frontaliere la periferia sud-vestică
5. Spaţii frontaliere în sud-estul imperiului – Banatul şi Transilvania

După vernisajul expoziţiei la Karlsruhe în anul 2017, expoziţia a început un lung tur european. În România expoziţia este prezentată în cooperare cu Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Institutul de Studii Socio-Umane al Academiei Române din Sibiu şi Arhiva Naţională a României în oraşele Cluj-Napoca, Sibiu, Cluj, Brăila, Iaşi şi Chişinău (Republica Moldova), curatorul expoziției în România fiind prof. dr. Rudolf Gräf. Astfel, expoziţia îşi asumă acea funcţie de mijlocire îndeplinită şi de marele fluviu, care nu a constituit numai un loc al confruntărilor militare, ci şi o punte între Orient şi Occident.

Și-au anunțat prezența pentru acest eveniment, dar și pentru a onora sărbătoarea orașului nostru oameni de cultură, personalități politice și diplomatice de prim rang.

Click aici pentru a vizualiza afișul expoziției

 

Volume publicate
Banatica
Vanzare de carte