^Start

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


Colectia numismatica cuprinde 14.500 monede

Colectia de istorie a tehnicii numara 900 piese

Colectia de carte si istoria artei - 300 de exemplare

Colectia de arta populara si etnografie - 1121 de piese

Program vizitare: Luni - Sâmbătă, 09:00 - 17:00

Vizitatori

Azi
Saptamana asta
Luna asta
Total
1591
1591
3564
3195547

# în secțiunea "Biblioteca electronică" puteți citi online publicațiile noastre

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Muzeul Banatului Montan Reșița organizează expoziția Nestematele adâncurilor. Flori de mină din colecția

Muzeului Banatului Montan.

Florile de mină asemuite pe drept cu nestematele scoarței terestre, își au geneza spațio-temporară în vremurile în care munții se aflau încă în formare. Bijutier primordial, natura a făurit metodic și riguros, cu geniu matematic, forme geometrice perfecte.

Mineralele sunt substanțe naturale solide, mai rar fluide (precum mercurul), fiind întrebuinţate în diverse scopuri, de la podoabe și obiecte de decor până la surse de energie și îngrăşăminte sau amendamente în agricultură.

Colecția de minerale din cadrul Muzeul Banatului Montan a prins formă în urma unor donații din anii 70. Cea mai mare achiziție de eșantioane s-a făcut în anul 1982 de la cunoscutul mineralog Constantin Gruescu (1924-2020). Din bogăția mineralogică a Banatului, Muzeul Banatului Montan deține o colecție de 287 piese, unele descoperite în zonele miniere din Banat precum Ocna de Fier, Dognecea Moldova Nouă, Rușchița, Sasca Montană, Teregova, provenite din donații și achiziții. Cea mai spectaculoasă piesă este MACLA JAPONEZĂ sau coaxială, rezultată prin juxtapunerea a două cuarțuri, descoperită la Ocna de Fier.

Exponatele prezentate acoperă din punct de vedere științific mai multe grupe de minerale: silicați, sulfați și sulfuri, oxizi și hidroxizi dar și carbonați și borați. Cristale (cuarţuri), mostre de granați (andraditul, melanitul) și minerale (blendă, calcit, psilomelan, galenă, goethit, calcedonia).

Expoziția poate fi vizitată începând cu data de 6 octombrie 2020.

Volume publicate
Banatica
Vanzare de carte