^Start

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


Colectia numismatica cuprinde 14.500 monede

Colectia de istorie a tehnicii numara 900 piese

Colectia de carte si istoria artei - 300 de exemplare

Colectia de arta populara si etnografie - 1121 de piese

Program vizitare: Luni - Sâmbătă, 09:00 - 17:00

Vizitatori

Azi
Saptamana asta
Luna asta
Total
1276
1276
11786
4328939

# în secțiunea "Biblioteca electronică" puteți citi online publicațiile noastre

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Louis Adolphe BARRÉ (1818-1878), director al Domeniilor StEG

Obiectul lunii aprilie 2021 la Muzeul Banatului Montan

Fotografia ce constituite obiectul lunii aprilie 2021 îl reprezintă pe Adolphe Barré. Acesta a fost un personaj cu un destin interesant care i-a legat numele de istoria industriei reșițene.

S-a născut la Troyes, Franțene. a, în 1818. Și-a făcut studiile la liceul din localitatea natală. A fost admis la École polytechnique și apoi la École des mines, Paris. Într-o perioadă în care se dezvolta industria metalurgică și cea minieră în departamentul Moselle, Barre fost numit inginer la Metz, unde a condus lucrări de mineralogie și geologie, fiindu-i acosrată și conducerea laboratorului pentru cinci ani. În colaborare cu un alt inginer, Eugen Jacquot, reușesc să editeze un volum despre caracteristicile mineralogice ale departamentului Moselle: "Description géologique et minéralogique du département de la Moselle" (1868).

Din anul 1872 este numit în funcția de director al minelor, fabricilor și domeniilor StEG (acronim pentru Staats Eisenbahn Gesellschaft, complet Kaiserliche und königliche privilegierte österreichische Staats Eisenbahn Gesellschaft, în traducere „Societatea privilegiată cezarocrăiască austriacă de căi ferate de stat”) care a fost o societate austriaco-franceză, fondată în 1834 la Viena și care a construit primele căi ferate din Banat şi din România de azi şi a avut în proprietate, până la Primul Război Mondial, o mare parte din Banatul montan.

A păstrat această funcție până la moartea sa, în 1878.

Sub conducerea sa, uzinele din Reșiița au participat la prima

mare expoziție internațională desfășurată la Viena pe parcursul anului 1873, la care au participat producători din zeci de țări de pe mai multe continente. Cu această ocazie, bănățenii s-au prezentat în pavilionul dedicat, unul dintre cele 193 de pavilioane ale expoziției, cu 3 exponate reprezentative: locomotiva cu aburi, mostra de fiermangan și casa țărănească specifică zonei.

Perioada directoratului lui Barre se suprapune peste epoca în care metalurgia bănățeană se face cunoscută la nivel mondial.


Obiectul_lunii_aprilie_2021_la_Muzeul_Banatului_Montan_1.jpg

Volume publicate
Banatica
Vanzare de carte