^Start

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


Colectia numismatica cuprinde 14.500 monede

Colectia de istorie a tehnicii numara 900 piese

Colectia de carte si istoria artei - 300 de exemplare

Colectia de arta populara si etnografie - 1121 de piese

Program vizitare: Luni - Sâmbătă, 09:00 - 17:00

Vizitatori

Azi
Saptamana asta
Luna asta
Total
2053
3992
20787
4158978

# în secțiunea "Biblioteca electronică" puteți citi online publicațiile noastre

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Obiect de uz casnic - o îmbinare între estetic și util

Obiectul lunii februarie 2021 la Muzeul Banatului Montan

Asimilarea obiectelor de uz casnic ca obiecte decorative, indică atât implementarea atributului estetic unui obiect utilitar, dar și o formă de bun-gust a deținătorului.

În colecțiile deținute de Muzeul Banatului Montan Reșița regăsim un suport de cuțite reprezentând o statuetă feminină cu postament circular dantelat, sprijinit pe trei picioare rotunde aplatizate, propus a constitui obiectul lunii

februarie. Este realizat din metal turnat și argintat, cu dimensiunile de 11,5×13×36,5 cm. Datarea aproximată a acestei piese ar fi între sfârșitul secolului al XIX-lea și primul deceniu al celui următor. Silueta statuetei este înfățișată ușor curbat pe spate, cu privirea ațintită spre stânga sus. La baza umerilor este dispusă o tijă arcuită ce susține stativul în care sunt introduse cinci cuţite. Este de remarcat aici finețea execuției, ținând cont de faptul că este vorba de o piesă turnată. Cuțitele sunt argintate, gravate cu monogramă, având motive ornamentale vegetale și de factură barocă pe mâner. Pe lama cuțitelor este aplicată marca societății cu inscripția *TOW AKC* R PLEWKIEWICZ i S-KA. expusă într-un oval alungit. Aceasta este o abreviere poloneză a sintagmei Towarzystwo Akcyjna Roman Plewkiewicz i Spółka, ceea ce se traduce prin Societatea pe Acțiuni Roman Plewkiewicz.

Fabrica a fost creată de Roman Plewkiewicz în anul 1886 ca filială a Württembergische Metallwarenfabrik (Fabrica de articole metalice din Württemberg), fiind specializată la început doar în argintarea obiectelor de metal, urmând ca din 1890 să fie axată pe producția articolelor de masă placate cu argint. După 1900, atunci când se retrage Roman Plewkiewicz, firma a fost transformată în societate pe acțiuni, iar în 1914 aceasta își încheie activitatea.

Este vorba de un obiect de lux, denotând asocierea utilului și esteticului și accesibil celor cu dare de mână, acompaniind la mesele festive sau la sărbători tacâmuri de aceeași factură, ca expresie a statusului social și financiar al deținătorului. Ilustrează, de asemenea, o epocă și un stil de viață, aceea de la începutul secolului XX, când ultimele ecouri ale rococoului și barocului defineau, din punct de vedere artistic, piese de același stil.


http://www.ascasonline.org/articoloDICEM165.html

Minodora Damian

Obiectul_lunii_februarie_2021_la_Muzeul_Banatului_Montan_1.jpgObiectul_lunii_februarie_2021_la_Muzeul_Banatului_Montan_2.jpgObiectul_lunii_februarie_2021_la_Muzeul_Banatului_Montan_3.jpgObiectul_lunii_februarie_2021_la_Muzeul_Banatului_Montan_4.jpg

Volume publicate
Banatica
Vanzare de carte