^Start

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


Colectia numismatica cuprinde 14.500 monede

Colectia de istorie a tehnicii numara 900 piese

Colectia de carte si istoria artei - 300 de exemplare

Colectia de arta populara si etnografie - 1121 de piese

Program vizitare: Luni - Sâmbătă, 09:00 - 17:00

Vizitatori

Azi
Saptamana asta
Luna asta
Total
1939
11836
22914
4529949

# în secțiunea "Biblioteca electronică" puteți citi online publicațiile noastre

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Tradițiile poporului nostru fac parte din comorile Neamului românesc care, odată cu trecerea timpului, probează incontestabil identitatea noastră între celelalte culturi ale lumii. Cu toții ne amintim de vremea copilăriei, când fiecare sărbătoare era un prilej de bucurie și la care acum privim cu nostalgie.

Printre practicile tradiționale ale sărbătorilor de iarnă, moștenite din cele mai vechi timpuri, cel mai frumos obicei este colindatul, care implică întreaga comunitate: școală, biserică, armată, familie.

În perioada 24 – 25 noiembrie 2022 s-au desfășurat la Timișoara lucrările Simpozionului internațional Memoria Satului Românesc, ediția a VII -a, cu participarea mai multor specialiști din domeniul muzeal, al științelor asociate etnologiei, al protecției și al promovării patrimoniului cultural din România și Republica Serbia.

Luni, 28 noiembrie 2022, începând cu ora 11.00, la Muzeul Banatului Montan Reșița, va avea loc vernisajul expoziției ROMÂNIA ÎN IMAGINI. Aceasta reunește peste șase sute de lucrări înscrise în Concursul național „România, țara mea”, inițiat de Școala Gimnazială Nr. 7 Reșița în urmă cu 13 ani și derulat anual în preajma Zilei Naționale. Desenele și fotografiile expuse sunt lucrări ale preșcolarilor și elevilor din toate județele țării. Secțiunile concursului sunt: „România, țara mea” (concurs de desene pentru ciclul preșcolar); „Locuri de poveste” (concurs de fotografii – ciclul primar); „File de istorie” (fotografii – gimnaziu); „Veșnicia s-a născut la sat” (fotografii – liceu); „Licean în România” (eseuri - ciclul liceal).

1 decembrie omagiat la Arad.

„În istoria poporului român ziua de 1 Decembrie va fi pentru toate timpurile viitoare cea mai frumoasă sărbătoare... Pentru toate veacurile rămâne gloria Aradului că Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia a fost concepută şi convocată de aici, de la Arad”(Vasile Goldiș, 1 Decembrie, „Ştirea”, nr. 232, anul II, 1932).

Expoziția ‘Cotidian’ de la Muzeul Banatului Montan, Reșița este prima expoziție personală într-un muzeu a artistei Ioana Joa. Picturile si desenele expuse fac parte din proiecte executate în perioada 2017-2022.
‘Construiesc o istorie a vieții cotidiene văzută și imaginată prin filtru personal. Procesul este unul de recuperare a unor momente specifice, de clasare, arhivare și aducere în prezent.’ - Ioana Joa
Expoziția are loc in perioada 25 noiembrie 2022-29 ianuarie 2023.

Volume publicate
Banatica
Vanzare de carte